Diables Els Cagarrieres | Pàgina oficial
Català | Castellano
  • Inici
  • Història
  • La colla
    • La colla gran
    • Colla infantil
    • Secció timbalera
    • La galera de foc
    • Com formar-ne part
    • Estatut i Reglament de la colla
  • Calendari d'actuacions
    • Calendari 2019
    • Calendari 2018
    • Calendari 2017
    • Altres anys >
      • Calendari 2016
      • Calendari 2015
      • Calendari 2014
  • Diari de la temporada
  • Contacta
Imagen


I tot va començar...

ImagenPresentació del grup de diables a principis de la dècada dels vuitanta
La colla de diables Els Cagarrieres de Cambrils va començar ara fa més de deu anys (aquí pots veure la notícia de la festassa que vam fer per a celebrar-ho!) com un intent per a recuperar aquesta tradició, que havia aconseguit perdurar en diversos municipis del Camp de Tarragona així com també gaudia d'una forta salut arreu del país, impulsat per la secció més jove de l'antiga colla de diables de l'Eixample de Cambrils i que havia realitzat les seves actuacions des del 1985 fins a l'albor de la dècada dels 90. Tanmateix, hi ha alguns registres de l'ús de focs per amenitzar les festes del poble cap a la dècada dels anys 20, però no hi ha cap constància d'una activitat organitzada com la que va aconseguir la colla de l'Eixample, ni tampoc l'arrelament que van assolir.

Aquestes arrels romanen encara molt marcades en el sí de la colla, fins al punt en què hi ha molt del material original encara a la colla i es treuen als correfocs en determinades ocasions.

El primer distintiu que hi ha respecte la vella etapa i la nova és el canvi de vestuari que ha patit, doncs l'actual és el color de fons blanc tant a la casaca com en els pantalons, decorats amb diferents motius com ara les raspes de peix, deixant de banda la capota original i el drac de l'esquena, de manera que agafem el color propi de les colles del Baix Camp (la base blanca i motius amb vermell, negre i verd de roba cosida). Per altra banda, l'estil de maça és exactament el mateix, doncs també és costum de cada colla mantenir un tipus de maça que la caracteritza com  un element distintiu més subtil però, alhora, més determinant i propi.

La colla, no obstant, va patir una baixada d'actuacions, així com també de membres, de manera que la colla va acabar dissolent-se amb una dècada de vida, aproximadament. Foren la secció més jove dels diables de l'Eixample qui, el 2003, van engegar una nova colla centrada exclusivament en la figura dels diables i diablesses, creant el nucli del que avui ha arribat a ser la Colla dels Cagarrieres.


Primers anys: moviments pel Camp de Tarragona

Imagen
El concepte de "cagarrieres" es correspon amb el malnom que rebem les persones de Cambrils des de les poblacions veïnes de forma tradicional, i des del nucli impulsor de la nova colla de diables es va creure que podia ser una forma de defensar, precisament, les arrels que hi havien al nostre municipi com a declaració d'intencions.

Els inicis d'aquesta nova agrupació són humils, doncs es comencen amb les actuacions que hi havia al municipi durant les festes, així com també la de trucar i establir contactes amb les poblacions veïnes per a començar a fer intercanvis, realitzar actuacions arreu del Camp i anar donant forma a l'estil i manera de fer pròpies de la nostra colla, que s'aniran consolidant amb el temps com una marca distintiva.

L'element que caracteritza la culminació d'aquesta primera etapa és la 2a Trobada de Diables del Baix Camp, realitzada el 12 de juliol 2008 a Cambrils, organitzada per la nostra colla i  que agafava el relleu de la festa que havia realitzat prèviament la colla de diables de Les Borges del Camp, que fou la iniciadora d'aquest model de trobada a la comarca. Amb aquesta edició es va aconseguir reunir a onze colles i més de 400 participants, fent que es consolidés de forma absoluta la figura dels Cagarrieres com a successora de les festivitats relacionades amb el foc a Cambrils.




Consolidació de la colla i creixement: neix la colla infantil dels Cagarrieres

Amb l'augment de membres, amb l'assoliment d'una estabilitat en quant a sortides per a cada temporada i amb perspectives d'establir una rotació que dotés a la colla d'una llarga vida, es va aprovar per Assemblea General la creació de la nostra pròpia secció infantil on, des dels 5-6 anys, tots els nens i nenes que volguessin provar què es sent tirant foc ho pogués fer amb les condicions adaptades per a la seva edat i garantit els requisits que se'ns demanen a totes les colles per a poder gaudir de l'experiència amb tota seguretat.

La nova secció es va engegar a inicis del 2011, podent-se realitzar la seva estrena l'1 de juliol d'aquest mateix any, tot coincidint amb el 1r Cagafocs a Cambrils, un correfoc propi que buscava reunir colles de diferents àmbits geogràfics de la província així com tornar a tindre un correfoc característic al barri de l'Eixample, reunint les colles de diables de Garcia, Reus, Valls, Riudoms i la Farnaca de Tota l'Endenga, juntament amb els Cagarrieres. 

Durant aquest bateig es va comptar amb les seccions infantils dels diables de Garcia i de La Selva del Camp, que foren les que sortiren al carrer amb la nostra colla infantil.

La casaca i pantalons, en quant als motius que duen són els mateixos que per a la colla adulta, si bé els patrons s'adapten a unes mesures més reduïdes i a cada vestit. 
Imagen
Finalització del bateig de foc a la canalla que formaren la primera colla infantil de diables de Cambrils, el juliol del 2011.
Imagen
Amb l'establiment d'una secció infantil de diables també s'inaugurava una secció infantil de timbals, que també es va estrenar pel 1r Cagafocs el 2011.


Nou element festiu: la Galera

El darrer element que hem incorporat a la colla és la Galera, la qual suposa l'aposta de la colla per continuar amb la tradició del foc arribant a un nou sector amb el qual s'havia intentat entrar en els darrers temps, però es volia assolir d'una manera que fos diferent i, sobretot, característica del municipi.

Aquesta figura representa, a més, un element festiu que desenvolupi encara més les possibilitats de la colla en quant a rotació interna, doncs ofereix una nova visió de les festes de foc que s'allunya en diversos aspectes de la mecànica usual dels diables i diableses, i esperem que a la llarga també sigui un element integrador per a totes aquelles persones que estiguin interessades en el món del foc però no hagin donat el pas.



Imagen

Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Diables de Cambrils "Els Cagarrieres"
c\ Sant Plàcid nº 18-20
Centre Cultural i Ocupacional

Cambrils (43850 - Tarragona)

​cagarrieres@gmail.com